Μαθητές στη ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ            Αντιπροσωπία από πέντε μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές συμμετείχε στην πρώτη ανταλλαγή μαθητών στην πόλη Birzai της Λιθουανίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο 
«Up to the future with sciencetechnologylanguages and key competences».

            Συγκεκριμένα, η ομάδα αποτελούνταν από τους μαθητές Στελλίνα Βασιλογιαννάκη, Τριανταφυλλιά Καζαλάκη, Βασίλη Κασσελάκη, Ειρήνη Ποντιώτη και Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Αλικιανού, Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης και Παναγιώτα Σαμιώτη. Η ομάδα, αφού παρακολούθησε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην Αθήνα, βρέθηκε στο «Birzu Kastonu Pagrindine Molykla School», μέσω της πρωτεύουσας της Λιθουανίας Βίλνιους.

            Η υποδοχή και η φροντίδα που επεφύλαξε το σχολείο του Birzai ήταν ιδιαίτερα θερμή και όλες οι εκδηλώσεις και οι εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν γέμισαν μαθητές και καθηγητές με αξέχαστες εμπειρίες. Διοργανώθηκαν εργαστήρια τυπικής και άτυπης μάθησης. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις συσκευές GPS, παρακολούθησαν διαλέξεις και έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς γνώσεων. Η γευσιγνωσία της κουζίνας της Λιθουανίας, αλλά και γενικότερα των χωρών της Βαλτικής, άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ησυχία του τοπίου και η ανεπιτήδευτη απλότητα των  ανθρώπων εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

            Η ομάδα του ΓΕΛ Αλικιανού είχε την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να ανοίξει το δρόμο για τα υπόλοιπα τέσσερα ταξίδια που θα ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους 15 μήνες. Νέοι ορίζοντες άνοιξαν για τους μαθητές, τους γονείς αλλά και όλους τους κατοίκους μια χειμαζόμενης περιοχής, που έχει, όμως, όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε πόλο έλξης.

            Η «περιπέτεια» της ομάδας μαθητών και καθηγητών περιελάμβανε και μια στάση στην αιώνια πόλη (Ρώμη), όπου μια επίσκεψη στην Piazza di Spagna, στη Fontana di Trevi και στον Τρούλο του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό, έδωσε σε όλους μια γεύση από όνειρο…

            Το ταξίδι θα συνεχιστεί στις 18 Οκτωβρίου με επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στην Καισαρεία της Τουρκίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΒΙΝΤΕΟ1 ΧΟΡΟΣ
ΒΙΝΤΕΟ2 ΧΟΡΟΣ


1 σχόλιο:

 1. Ενα υπέροχο ταξίδι!!! Ενα ταξίδι που σου αλλάζει εκ θεμελίων το τρόπο σκέψης!!!!! Δεν ειναι απλα η ιδεα του ταξιδιου δεν ειναι οτι φευγεις και αφηνεις την ασφαλια του σπιτιου σου.! Ειναι πολλα πραπανω.!!! Εξαλείφεται κάθε ίχνος ρατσισμου!! Οι νέοι συνειδητοποιούν πως το μονο ουσιαστικό πράγμα που τους διαφοροποιεί είναι η γλώσσα...!!!! Νεοι τοποι νεες κουλτουρες διαφορετικες νοοτροπιες που αναμείχθηκαν και δημιούργησαν μια εμπειρία γεμάτο αγάπη και συναισθήματα.! 25 παιδιά 25 διαφορετικές προσωπικότητες που γιναμε ομάδα μάθαμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας!!! Μπορω να μιλαω ωρες ατελείωτες και παλι δεν θα σας κάνω να νιώσετε όλα αυτά που αισθάνομαι για αυτό το ταξίδι .!!Ελπιζω το Erasmus+ να συνεχιστει και να υιοθετηθεί και απο αλλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα ..Ειδικότερα σε επαρχιακά και κλειστής κοινωνιας σχολεία όπως το.ικο μας! Οι γονεις πρεπει να αγκαλιασουν το προγραμμα αυτο χωρίς δισταγμό !!! Εξαλλου ειναι ενα προγραμμα που διδασκει πραγματα που κανεναν βιβλιο και καμια ασκηση δεν σου προσφερουν!! Σου μαθαινει να ζεις την κάθε στιγμη να δημιουργεις δεσμούς φιλίας. Σου μαθαίνει την ανθρωπιά ! Το ταξιδι αυτο μου εδωσε κινητρο να συνεχισω τα ταξιδια και να αναζητησω νεους τοπους νεους ανθρωπους γιατι οχι και τα παιδια που ημασταν μαζι...Αξέχαστες στιγμές αξέχαστοι άνθρωποι...!!
  Erasmus+ Upstechkey
  Lithuania Birzai
  20-2-2015
  💖

  ΑπάντησηΔιαγραφή